Oldalak

2010. május 30., vasárnap

Bodza üdítő házilag

Azt hiszem, nincs is annál nagyobb öröm, mint amikor az emberre vizsgaidőszakban, a vizsgára tanulás aktív időszaka alatt mindenféle egyéb házi jellegű teendő rájön, és a tanulást ezen okok miatt sajnos félbe kell szakítania. Én úgy próbáltam elkerülni a didaktika, neveléstan és adatbázis-kezelés elméleti tárgyak okozta teljes sokkot, hogy bodza-üdítőt készítettem.

Itt szeretném leszögezni, hogy az ital – elkészülte után – azonnal fogyasztható. Nem kell főzni, dunsztolni, tartósítani, elrakni, konzerválni; semmi hasonló praktikára nincs szükség. Egész egyszerűen csak össze kell rakni az összetevőket.

Mi is kell öt liternyi finom, házilag készült bodza ízű üdítőitalhoz?

  • 10-12 bodzavirág
  • 5 liter víz
  • fél kiló kristálycukor
  • 2 citrom
  • 2 citrompótló tabletta
Eszközök:

  • két darab, 5 liternél nagyobb térfogatú lábas
  • szűrőszita
  • nagy finomságú szűrő vagy filter
  • tölcsér a palackok megtöltéséhez
  • fakanál :)
Először is keressünk egy bodzabokrot vagy bodzafát. Természetben járók előnyben vannak, hiszen széles e határban oly sok helyen virágzik most a bodza. Előnyt élveznek továbbá azok is, akiknek az udvarán, hej, bodzafa virágzik (mint ahogy nálunk). A rengeteg lehulló fehér virág, később pedig a sötétlila bogyók eddig mindig csak bosszúságot okoztak, ahogy papucstalpra ragadva a lakásba hordtuk őket, most valami hasznot is szerettünk volna húzni a növényből. Így nekiláttam, és 12, teljesen kinyílt virágot gyűjtöttem egy erre alkalmas edényzetbe, ollóval levágva a virágokat a virágernyők alatt.

A fa

Szedem, szedem...

A megfelelő edényzet

Az összegyűjtött virágokat óvatosan kell leráznunk, hogy az értékes, aromát adó virágpor ne hulljon le róluk, de ugyanakkor az aljas élősködők mégse szerepeljenek az üdítőben. Az ízhatáson ugyan vajmi keveset változtatnak, esztétikailag azonban kifogásolhatók. Ezt követően öntsünk 5 liter vizet egy nagyobb edényzetbe, majd a lerázott bodzát helyezzük bele, és úgy magyar módon, kézzel nyomkodjuk el benne, mintha csak ruhát mosnánk, és hagyjuk egy kicsit magához térni.

Pihen

Öntsük bele a kimért cukrot az italba, majd a 2 citromból másfelet szeleteljünk fel kb. 10 szeletre. A felszeletelt citromokat és a 2 citrompótló tablettát dobjuk a löttybe, a megmaradt fél citrom levét citromfacsaróval, vagy csak úgy magyar módon, összenyomkodva csavarjuk a lébe. Szép óvatosan kevergessük meg az egészet, hogy a cukor és a citrompótló feloldójon. Célszerű egy 5 liternél nagyobb lábasban végezni az egész műveletet, úgy nem kell arra ügyelni, hogy nehogy kifolyjon a termék leve (nekem figyelni kellett, mert én balga voltam).

A ráfacsarás szent folyamata

Amikor a cukor elolvadt, helyezzünk fedőt az itókára, és száraz, hűvös helyen tároljuk 1 egész napig. Célszerű akkor elkészíteni az italt, ha másnap (vagy aznap) ráérünk, mert a 24 órás érlelés alatt többször meg kell nyomkodni a citromokat egy fakanállal, vagy csak úgy magyarosan, kézzel ë. Minél több a citrom, annál jobban kijön a bodza aromája, de túl sokat mégsem célszerű alkalmazni, mert akkor csak egy egész napig érlelt limonádét kapunk. Érdemes kóstolgatni a levet, és utánaízesíteni, ha valamelyik összetevőből keveset éreznénk, de bodzavirágot ilyenkor már ne tegyünk bele, csak esetleg citromlevet, citrompótlót vagy cukrot.

A 24 óra leteltével többszörös szűrési folyamatnak kell alávetni az elkészült üdítőt. Először is szűrőszitán szűrjük át a kapott italt, majd a leszűrt levet újra, elmosott szitán keresztül az elmosott, eredeti edényzetbe vissza. Ezzel a művelettel az apróbb szennyeződések, szárak, héjak, virágszirmok nagy része eltávolítható.

Első szűrés

Ezt követően szedjük elő a legjobb szűrőnket, ami létezik: ez lehet egy filterpapír, teafőző többször használatos filtere, de lehet egy használaton kívüli kávéfőző-szűrő (én ez utóbbit alkalmaztam). Egy merőkanállal szűrjük át a levet újra, és tölcsér segítségével juttassuk bele az üdítőital tárolására szánt üvegekbe az italt. A szűrőt egy-egy liter üdítő átszűrése után (vagy ha szükséges, gyakrabban) tisztítsuk meg.

A mikroszűrés önfegyelmet kíván

Hűtve a legfinomabb, de átszűrés után rögtön fogyasztható, hűtőben kb. 2-3 napig eláll, utána üledékesedik, sötétebb barna színe lesz (ekkor is fogyasztható még), majd olyan 5 nap után megromlik, mivel tartósítószert nem tartalmaz. Eddig azonban nem szabad, hogy kitartson, hiszen nagyon finom, és a család apraja-nagyja bizonyára pillanatok alatt elfogyasztja.


Egészségünkre!

6 megjegyzés:

Sanyi írta...

Édesapám néhány nappal ezelőtt hívta fel figyelmemet arra, hogy nézzek má' utána a neten annak, hogy hogyan lehet bodzából valami ihatót készíteni. Eddig erre nem kerítettem időt, de mivel rendszeresen olvasom a nagyszerű Thozoo naplója című blogot már nem is kell utánanéznem.
Köszönet a receptért!

Thozoo írta...

Nagyon szívesen, próbáljátok ki mindenképpen, szerintem nagyon finom. Egyébként 15 virággal is lehet csinálni nyugodtan, akkor intenzívebb lesz az íze.

Unknown írta...

Szia! A két citrompótló, az 2 egész doboz???

Thozoo írta...

Nem, csak 2 darab. Két dobozzal nagyon savanyú lesz!

Unknown írta...

Köszönöm szépen! :) S nézd el tudatlanságom, de valahol olyat is ír, hogy fél doboz citrompótló :)

Thozoo írta...

Igazából ízlés kérdése, a megfelelő mennyiséget ki kell kísérletezni.