Oldalak

2008. május 5., hétfő

Cycleputer

Itt van a kerékpárszezon teljes mértékben, az általam olvasott blogokon is előkerül már a téma, mindenki teker, mert egészséges, és mert drága a benzin. Ma én is belegördítettem a kerékpárba 2,12 kilométert, 8 perc 45 másodperc alatt. Ide-oda járkáltam: postára, üzletekbe, maximális sebességem 24,7, átlagos sebességem pedig 14,3 km/h volt. Mindezen adatokat onnan tudom, hogy sikeresen szert tettem egy kerékpár-komputerre, amely elnevezését tekintve igencsak gáz (Cycleputer, érted), mégis, a fentebb említett adatokat kitűnően hozza. Lehet vele túraidőt és -távot mérni, méri az összes megtett távolságot fennállása óta, méri a tekert időt, átlag- és maximális sebességet, szóval nagyon szuper ketyere. Rég szerettem volna ilyet, most egy ezer forintos bankjegyért az enyém lehetett.


Tulajdonképpen ez a "mindenkinek ilyen van"-típusú cucc, az enyém azonban mégis más, mert élénk kék színben tündököl.

Emlékszem, valami hasonló kütyüm régebben is volt, az azonban még nem volt digitális (egy ilyen cuccért akkoriban jóval többet kértek volna, én magam pedig akármit megadtam volna érte), teljesen mechanikusan működött az egész. Az első villára kellett rögzíteni a (nem nullázható) számlálót, a küllőre pedig egy pöcköt, úgy, hogy az minden fordulatnál fordítson egy picit a számláló fogaskerekén. Megadott kerületű ívre hangolva az egész miskulanciát körülbelül pontos értéket kaphattam arról, hogy mennyit bicikliztem. Mivel gyermekfejjel azt hittem, örökké az a biciklim lesz, ami akkor volt, és azon ugyanúgy az a számláló lesz, míg élek, ezért egy nagyon ifjúkori naplómba az alábbi bejegyzést tettem 1993. március 21-én:


Az új, digitális korszakban pedig 2008. május 3-a óta számolom keményen a megtett kilométereket, amíg csak lehet bicajozni. Minden megy Excelbe, év végén pedig kiértékelek. Érdekes egyébként, hogy mióta megvan, olyannyira akarok biciklizni, mint előtte még talán soha, nagyon van kedvem menni, tehát ha másért nem, ezért már megérte: egészséges életre nevel a cucc.

2 megjegyzés:

WiMAX írta...

Hol lehet ilyenre szert tenni?

Thozoo írta...

Én speciel a Rossmann-ben vettem. De gondolom bármelyik motorosboltban is kapható, csak nem ennyiért. :-)